Jak ponurý byt přeměnit na vzdušný městský interiér s dostatkem denního světla

0
114
A living room is a room in a home. The living room in a home is shared by the people living in the home. 3d rendering

Konstrukce bytového domu ve Starém Městě umožnila architektovi maximálně otevřít dříve členitý tmavý interiér bytu. Vdechl mu moderní městský charakter, ale s propojením na původní autenticitu.

Rozloha: 78 m2, 3 + kk

Naším cílem bylo vytvořit vzdušný městský interiér s nádechem retra a zejména s dostatkem přirozeného denního světla.

  • Ing. arch. Marek Abramovič, autor interiéru, abrama.sk

Když si mladá rodina vyhlédla tento třípokojový byt pro dobrou lokalitu, interiér působil velmi ponuře. Proto se rozhodli oslovit na kompletní rekonstrukci bytu architekta Marka Abramoviče z ateliéru abrama architekti, jehož reference a styl se jim líbily.

Dobrou zprávou bylo zjištění, že konstrukční systém domu tvoří nosný železobetonový skelet a všechny cihlové příčky v bytě byly nenosné. To dalo autorovi lepší možnosti při zadání vytvořit více prosvětlený městský moderní interiér.

Maximálně otevřený

Po vybourání dvou příček v centru denní zóny a stěny mezi dvěma poddimenzovanými koupelnami se členitý prostor otevřel novým výzvám. Flexibilní otevřená dispozice najednou propustila denní světlo hlouběji do zákoutí bytu.

otevřená světlá kuchyně s kuchyňskou linkou z dřevodekoru, bílým jídelním stolem a ostrůvkem je opticky zvětšená ještě o zrcadlová dvířka na šatní skříni v chodbě
Zrcadlová dvířka na šatní skříni při vstupní chodbě do bytu znásobila nejen otevřenou společenskou zónu, ale také dopadající denní světlo z okna u jídelny. Zdroj: Matouš Nedecký/Foter.sk
Architekt chtěl dosáhnout pocitu většího prostoru už od prvního kontaktu s interiérem ve vstupu. Pomohl si vytvořením takzvaného okružního bytu tím, že větší koupelnu učinil průchozí. Po otevření obou koupelnových dveří se konečně do nevelké tmavé chodby dostalo denní světlo.

Pillows and blanket on cabinet in khaki bedroom with wooden furniture and white pillow on bed

Koupili čtyřpokojový byt a udělali z něj vzdušný třípokoj v skandinávském laděníKoupili čtyřpokojový byt a udělali z něj vzdušný třípokoj v skandinávském ladění

Tak se vytvořil provozní okruh od vstupní chodby přes koupelnu, ložnici a kolem jídelny s kuchyní zpět do výchozího bodu. Aby tento efekt vzdušnosti autor ještě vizuálně podpořil, na velkou šatní skříň, která se nachází na hranici denní zóny a vstupu oproti centrálnímu oknu, navrhl celoplošná zrcadlová dvířka až do výše stropu. Tento osvědčený designérský trik opticky zdvojnásobil pocit prostorové velkorysosti.

Předchozí článekVpusťte si domů jarní vánek či květinovou louku. Po těchto esenciálních olejích se to u vás rozvoní jarem
Další článekNemůžu otevírat okna