Přestože botanicky jde o kustovnici čínskou, většinou ji nenazveme jinak než goji. Přesně takto ji znají iv Číně – pojem Gou Qi v překladu znamená plody dlouhověkosti. Kustovnice má v čínské, korejské i japonské medicíně dlouhou tradici a díky dosavadním zkušenostem s její konzumací je považována za rostlinu přispívající k dlouhému a zdravému životu.
Charakteristika
Kustovnice čínská (Lycium chinense) je rozložitější keř, její větve se rozrůstají do šířky a jsou mírně trnité. Květy má oboupohlavní a samoopylivé, avšak pro lepší opylení a úrodu se upřednostňuje výsadba více odrůd.
Plodem je dlouhá červenooranžová bobule se sladkou dužinou. Kustovnice bohatě zarodí už ve druhém roce po výsadbě, ale měla by mít optimální podmínky. Pěstovat tuto ovocnou rostlinu můžete kdekoli na Slovensku, oceníte její mrazuvzdornost a rychlost růstu.
Kdy goji sázet a kdy sbírat plody
Výsadba: duben – září
Kvetení: červen – září
Sklizeň plodů: září, říjen
Výška růstu: 2 – 3 m
Rostlinu vysazujte na jaře nebo brzy na podzim a vyhraďte jí dostatek místa.
Pěstování
Má ráda slunečná místa, ve stínu roste hůře a málo plodí. Daří se jí v běžné zahradní půdě, která nesmí být zamokřená. Dává však přednost zásaditější půdě před kyselou. Předpokladem dobré úrody je každoroční řez, který je třeba provést do konce června. Nerezané rostliny téměř nerodí. Rostliny začínají rodit již ve druhém roce po výsadbě, plnou úrodu dosahují ve třetím roce. Kustovnice netrpí chorobami ani škůdci.
Plody můžete sklízet od srpna do října v plné zralosti, nejlépe setřásáním na plachtu. Po sklizni je očistěte a zpracujte mražením nebo sušením. Plody, které jsou plné hodnotných látek, vitamínů, minerálů a antioxidantů, lze využít čerstvé i sušené.